Voedingswaarde – Big 8
Verstrekking van voedingsinformatie is nog belangrijker geworden dan voorheen. Zo zegt de etiketteringswet dat u voortaan de voedingsinformatie op het etiket van het product dient te vermelden. Bij de analyse van voedingswaarde wordt vaak gesproken over de big 8. Om de voedingswaarde te kunnen berekenen is het nodig om het vet-, eiwit- en het koolhydraat-gehalte te bepalen. In de berekening van de voedingswaarde moet sinds oktober 2009 ook het gehalte aan voedingsvezels worden meegenomen. Voedingswaarde wordt over het algemeen uitgedrukt in kcal (kilocalorie) of kJ (kilojoule) per 100 gram van het product. In onderstaande tabel is te zien wat bij een onderzoek op de big-8 precies bepaald wordt.

Mycotoxinen
Mycotoxinen kunnen ook wel schimmelgifstoffen genoemd worden.  Deze kunnen op een natuurlijke manier in ons voedsel terecht komen.  Als de weersomstandigheden gunstig zijn kunnen schimmels op gewassen (voor de oogst) of tijdens de opslag gifstoffen vormen.  Deze gifstoffen/toxinen zijn bijzonder giftig voor zowel mensen als dieren. In onderstaande tabel is te zien welke gifstoffen/mycotoxinen bij Micro-Analyse Zeeland kunnen worden aangevraagd.

De volgende chemische analyses kunnen via Micro-Analyse Zeeland worden uitgevoerd.                                                                                                 

Voedingswaarde  -  Big 8

Mycotoxinen

Overige chemische analyses

Energie

Ochratoxine A (OTA of OA)

Wateractiviteit  (Aw-waarde)

Eiwit

Aflatoxine (AFLA)

Zware metalen

Koolhydraten

Deoxynivalenol (DON)

Allergenen

Vetten

Zearalenon (ZEA)

Dioxines & PCB’s

Suikers

 

 

Verzadigde vetten

 

 

Voedingsvezels

 

 

Natrium